Archief

Fondsmanagers handelen te veel

Fondsmanagers zijn in de loop der jaren steeds meer gaan handelen. Was in 1950 de gemiddelde turnoverratio van een beleggingsfonds nog 15 procent, in 2011 was deze opgelopen tot zo’n 100 procent.

Dit blijkt uit recent onderzoek waarover is gepubliceerd in de Financial Anylists Journal. The Economist schrijft erover.
Transactiekosten worden niet meegenomen in de total expense ratio die beleggingsfondsen publiceren, maar ze zijn weldegelijk van belang. Volgens het onderzoek zijn de transactiekosten die binnen een fonds worden ingehouden gemiddeld hoger dan de total expense ratio’s van fondsen en hebben ze een significant negatief effect op het rendement van een fonds. In het onderzoek is gekeken naar de transactiekosten van Amerikaanse beleggingsfondsen tussen 1995 en 2006. Wat opviel was dat smalcap-fondsen hogere transactie kosten hadden dan largecap-fondsen. Dit komt doordat smalcaps minder liquide zijn. De total expense ratio’s (TERs) van smallcap- en largecap-fondsen bedroegen respectievelijk 1,39 en 1,07 procent. De gemiddelde transactiekosten van largecap- en smallcap-fondsen bedroegen 3,17 en 0,84 procent.

Nu zou het niet erg zijn als een fonds hogere transactiekosten heeft als dit het rendement ook een boost geeft. In de praktijk bleek dit echter niet het geval. De fondsen met de hoogste transactiekosten, waren ook de fondsen met de laagste returns. Een van de mogelijke verklaringen hiervoor is dat slecht presterende fondsmanagers ontslagen worden en de nieuwe managers vervolgens wijzigingen doorvoeren in het fonds. In het artikel wordt echter ook gesuggereerd dat fondsmanagers gewoonweg niet genoeg op hun transactiekosten letten omdat ze toch niet tot uitdrukking komen in de TER.

Bron www.fondsnieuws.nl

Vermogensbeheer vergelijken

Meer weten? vul even de OranjeVM VermogensScan in
Klik hier voor de Online Gratis VermogensScan

Please sent us an e-mail…

 

 

Doe de gratis vermogensscan:

[contact-form-7 id="79" title="Doe de gratis vermogensscan"]

Ja, ik wil meer informatie over de huidige Venture Capital projecten

[contact-form-7 id="425" title="Venturecapital"]

JA, ik wil meer informatie over de huidige Informal Investing projecten

[contact-form-7 id="425" title="Venturecapital"]

© Copyright oranjevm.nl. All rights Reserved