Archief

Aandelen: is het veilig?

De laatste tijd gedragen beleggers in Europese aandelen zich als zwemmers die zonder zwemvest het water niet in durven. Ze tonen een sterke voorkeur voor ‘veilige’ wereldmerken in defensieve sectoren. Als gevolg daarvan zijn de koersen van deze aandelen gestegen tot een niveau dat doet denken aan de ‘Nifty Fifty’-hype van begin jaren zeventig. Worden veilige aandelen niet te duur?

Nu Europa kampt met economische stagnatie en negatieve reële rentevoeten, is de liefdesverklaring van beleggers aan de Heinekens en de Unilevers van deze wereld wel te begrijpen. In dit gure klimaat verdient elk aandeel dat groei weet te combineren met een sterke balans en een mondiale aanwezigheid een premie. De vraag is echter wel: hoe hoog mag die premie zijn? Momenteel krijgen wereldmerken op het gebied van levensmiddelen, dranken, huishoudartikelen, farmaceutica en luxegoederen al een premie van 20 à 60 procent.

Nifty Fifty
In dat opzicht kan een vergelijking worden gemaakt met de vroege jaren zeventig, toen vijftig Amerikaanse aandelen die werden beschouwd als lange-termijn-winnaars op hun piek een koers-winstverhouding hadden van 40 of meer, dubbel de marktwaardering. Naderhand verdween deze premie grotendeels en gingen de “Nifty Fifty” de boeken in als voorbeeld van een zeepbel. Dat gezegd hebbende, denk ik dat de huidige situatie uniek is en dat veilige aandelen nu nog niet te duur zijn. Mijn motivatie: de rentes in de kernlanden van de eurozone zijn historisch laag. Dit is een groot verschil met de inflatoire jaren zeventig, toen de rentes tot boven 10 procent stegen. Uiteindelijk is groei veel meer waard wanneer die kan worden verdisconteerd tegen een lage rentevoet. Hedendaagse wereldmerken behalen veel omzet in opkomende markten. Dat geeft hen een enorm voordeel ten opzichte van bedrijven die zich alleen op Europa richten. In de jaren zeventig hadden de VS en Europa daarentegen zelf nog veel weg van opkomende markten en concurreerden westerse bedrijven met elkaar in een en dezelfde omgeving.

Spaarders
In de jaren zeventig werden beleggers die uitweken naar een spaarrekening vorstelijk beloond, zeker in nominale zin. Momenteel zitten spaarders in een lastiger parket, waardoor ook aandelen met een beperkt risicoprofiel in hun vizier komen. Defensieve groeiaandelen worden bijna altijd verhandeld tegen een premie. Momenteel is die premie hoger dan gemiddeld, maar nog altijd ver verwijderd van de 100 procent-plus die geassocieerd wordt met zeepbellen. Al met al denk ik dat Europese groeiaandelen nog steeds opwaarts potentieel hebben, ondanks de schijnbaar hoge waarderingen. Binnen dit segment heb ik een voorkeur voor de westerse farmaceutische industrie, die na een moeizame tijd een gunstigere en meer winstgevende fase van de productcyclus ingaat. Met een waarderingspremie van minder dan 20 procent en dividendopbrengsten van ruim 3 procent, biedt deze sector een stevig zwemvest in woelige wateren.

AUTEUR: Ad van Tiggelen is senior strateeg van ING Investment Management.

Bron www.fondsnieuws.nl

Vermogensbeheer vergelijken

Meer weten? vul even de OranjeVM VermogensScan in
Klik hier voor de Online Gratis VermogensScan

Please sent us an e-mail…

 

 

Doe de gratis vermogensscan:

[contact-form-7 id="79" title="Doe de gratis vermogensscan"]

Ja, ik wil meer informatie over de huidige Venture Capital projecten

[contact-form-7 id="425" title="Venturecapital"]

JA, ik wil meer informatie over de huidige Informal Investing projecten

[contact-form-7 id="425" title="Venturecapital"]

© Copyright oranjevm.nl. All rights Reserved