Archief

AFM: fondsbeleggers onrealistisch

Fondsbeleggers zijn niet erg realistisch over het te behalen rendement. Volgens de AFM letten ze daarnaast onvoldoende op de kosten die bij beleggingsfondsen komen kijken, zelfs al geven ze aan de kosten wel belangrijk te vinden. Dat blijkt uit de Consumentenmonitor eind 2012.
Ruim de helft van de beleggers belegt in beleggingsfondsen (56%). Ook aandelen (56%) komen vaak voor. Bij het kiezen van fondsen kijken beleggers vooral naar het risico (29%) en de sector (21%). Naar de kosten kijkt slechts 8%. De kosten worden wel relatief vaak als tweede of derde belangrijkste aspect genoemd. Ruim de helft van de beleggers in fondsen (53%) vindt de kosten van belang, slechts 2% vindt deze factor onbelangrijk. Desondanks weet de helft van de beleggers die de kosten (zeer) belangrijk vinden niet hoe hoog deze dan liggen.
De helft van de fondsbeleggers weet niet welk rendement zij in 2011 op hun beleggingsfondsen hebben behaald. Wel zijn de beleggers optimistisch over het te behalen toekomstige rendement. Over de komende drie jaar verwachten ze gemiddeld een rendement van ruim 6% per jaar.

Actief vs. passief
Niet alle beleggers zijn bekend met het verschil in kosten tussen passief en actief beleggen. Een op de drie weet niet welke van de twee duurder is, terwijl een op de tien denkt dat passieve fondsen duurder zijn. De AFM geeft beleggingsinstellingen het advies mee het belang van de klant centraal te stellen, om zo teleurstellingen te voorkomen en het vertrouwen van consumenten in beleggingsdienstverlening te vergroten. Consumenten zelf moeten kritische vragen stellen en hun doelen voor het opbouwen van vermogen concreet maken. Daarbij moeten ze een specifiek doel vaststellen, aangeven hoe belangrijk het voor hen is dat doel te behalen en op welke termijn ze het willen realiseren.

Bron www.iexprofs.nl

Vermogensbeheer vergelijken

Meer weten? vul even de OranjeVM VermogensScan in
Klik hier voor de Online Gratis VermogensScan

Please sent us an e-mail…

 

 

Doe de gratis vermogensscan:

[contact-form-7 id="79" title="Doe de gratis vermogensscan"]

Ja, ik wil meer informatie over de huidige Venture Capital projecten

[contact-form-7 id="425" title="Venturecapital"]

JA, ik wil meer informatie over de huidige Informal Investing projecten

[contact-form-7 id="425" title="Venturecapital"]

© Copyright oranjevm.nl. All rights Reserved