Archief

“Bad Alex”

Kifid-procedure tegen Alex in de maak

Er is een Kifid-procedure in de maak tegen Alex Vermogensbeheer, een onderdeel van BinckBank (BINCK.AE), na klachten van particuliere beleggers over tegenvallende beleggingsresultaten van het geautomatiseerde beleggingssysteem van Alex.
Dat meldt het bedrijfje Vermogensmonitor van Paul van Straaten maandag. De klachten komen vooral van beleggers die volgens Alex een ‘behoedzaam’ risicoprofiel hebben.
Het Financieele Dagblad (FD) meldde maandag dat meer dan honderd beleggers de afgelopen maanden een klacht hebben ingediend bij de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) over tegenvallende resultaten, waarna de vereniging een onderzoek is begonnen.
Uit eigen onderzoek van Vermogensmonitor zou blijken dat het geautomatiseerde handelssysteem van Alex opvallend veel transacties doet: al snel meer dan honderd keer in een jaar. Het bedrijf vindt het verder ongewenst dat beleggers met een behoedzaam of defensief profiel bij Alex toch voor 100% belegd kunnen zijn in risicovolle aandelen. Bij andere vermogensbeheerders is het maximale percentage aandelen bij een behoudend risicoprofiel veel minder.
Als Alex geen oor heeft naar de klachten, zal Vermogensmonitor het geschil voorleggen aan het financiele klachteninstituut Kifid. De gedupeerden zouden dan binnen een jaar uitsluitsel kunnen krijgen.
Er is nog geen zicht op het vermogensverlies per belegger en ook niet op het aantal gedupeerden, stelt Van Straaten tegen Dow Jones. Hij schat in dat de helft van de beleggers bij Alex een defensief of behoedzaam profiel heeft. Het dit jaar geleden verlies lijkt gemiddeld zo’n 7,5% per belegger.
Alex bevestigt in een reactie in constructief overleg te zijn met de VEB maar zegt nog niet te zijn benaderd door Vermogensmonitor.
Volgens Alex-woordvoerder Harmen van der Schoor zijn de tegenvallende resultaten dit jaar te verklaren doordat het geautomatiseerde systeem van Alex een aantal keer aandelen heeft verkocht bij een dreigende daling van de beurzen, en vervolgens koerswinst misliep toen de markt vervolgens toch opveerde. Dit past in het beleggingsprofiel dat gericht is op vermogensbehoud.
Omdat dit een aantal keer achter elkaar gebeurde, zien klanten die dit jaar zijn begonnen bij Alex, zich geconfronteerd met tegenvallende resultaten. Over een langere periode bezien, zijn de resultaten echter gelukkig beter, zegt Van der Schoor.
Hij benadrukt dat Alex heel duidelijk in de communicatie over zijn beleggingsmodel is, ook als de resultaten minder goed zijn.
De geautomatiseerde vermogensbeheerder maakte de afgelopen jaren juist een stormachtige groei door dankzij de mooie behaalde rendementen.
Volgens KBC-analist Matthias De Wit heeft Alex zich aan zijn beleggingsbeleid gehouden en kan Binck daarom niet worden gedwongen om klanten voor hun verliezen te compenseren. De onderneming zou hooguit kunnen beslissen om dit te doen om zijn reputatie te beschermen. De Wit, die een accumulate-advies hanteert, was al voorzichtig over de vooruitzichten voor Alex Asset Management want de klachten zijn niet nieuw.

Please sent us an e-mail…

 

 

Doe de gratis vermogensscan:

[contact-form-7 id="79" title="Doe de gratis vermogensscan"]

Ja, ik wil meer informatie over de huidige Venture Capital projecten

[contact-form-7 id="425" title="Venturecapital"]

JA, ik wil meer informatie over de huidige Informal Investing projecten

[contact-form-7 id="425" title="Venturecapital"]

© Copyright oranjevm.nl. All rights Reserved