Archief

Beheerd vermogen Kempen stijgt met kwart

Het beheerd vermogen van Kempen Capital Management, de asset managementtak van Kempen & Co die wordt aangestuurd door Paul Gerla (foto), is vorig jaar met een kwart gestegen naar 22,2 miljard euro. Dat blijkt uit de vrijdag gepubliceerde jaarcijfers van van Van Lanschot Bankiers, het moederbedrijf van Kempen & Co. De stijging kwam voor het grootste deel voort uit de goede rendementen van de beleggingsfondsen van Kempen. Daarnaast was er een netto-instroom van vermogen van 2,3 miljard euro, vooral de twee dividendfondsen die door het team van Jorik van den Bos worden beheerd kenden een forse instroom. Het totale beheerd vermogen van Van Lanschot en Kempen, inclusief de private bankingactiviteiten van Van Lanschot, steeg met 11 procent naar 40,9 miljard euro.

Verlies Van Lanschot
Ondanks de groei van het beheerde vermogen slaagde Van Lanschot er niet in zijn winstgevendheid op peil te houden. De bank voor vermogenden boekte in 2012 het hoogste verlies uit zijn geschiedenis geboekt: 155,4 miljoen euro. De relatief kleine bank kondigde daarop een ‘strategische review’ aan. Van Lanschot zag de kredietverliezen bijna verdubbelen tot 115,2 miljoen euro. Ook de rentemarge nam af. Vooral in de tweede helft van het jaar ging het op alle punten slecht.

Afboeking
Over het jaar als geheel was er onderliggend nog een zeer kleine winst van 2 miljoen euro (verlies in tweede jaarhelft versus winst in eerste). Daarbovenop kwam vorig jaar een afboeking op goodwill van eerdere overnames van 121,4 miljoen euro en een voorziening voor reorganisaties van 35,7 milljoen euro. Sommige posten, zoals afboeking goodwill, hebben geen effect op de solvabiliteit. Die is daarom vrijwel gelijk gebleven op 11 procent (de zogeheten core-tier-1).

Verdienmodel onder druk
Het verdienmodel van de bank staat al langer onder druk doordat klanten in de recessie minder beleggen en doordat per belegging minder wordt verdiend. Ook de beurskoers staat zwaar onder druk. De bank laat in het midden wat de aangekondigde ‘strategische review’ inhoudt. In mei wordt daarover meer bekendgemaakt. Van Lanschot heeft in reactie daarop al een aantal kostenbesparingen en reorganisaties doorgevoerd die ook de beleggingsdiensten raken. Zo is er een nieuwe regiostructuur voor Private & Business Banking gekomen, waarbij het aantal kantoorlocaties is teruggebracht naar 21 en de eerste zogenoemde cliëntontvangstlocatie is geopend. Verder is de bancaire- en beleggingskennis in teams die zich focussen op een specifiek marktgebied gebundeld en zijn de internationale private banking activiteiten in Zwitserland gecentraliseerd en zijn de kantoren in Luxemburg en op Curaçao gesloten. Daarnaast is de beleggingsafdeling van Van Lanschot met Kempen Capital Management geintegreerd en zijn bij de bank nieuwe online diensten, zoals Zelf Beleggen en VIPinvest Advies, geïntroduceerd.

bron www.fondsnieuws.nl

Vermogensbeheer vergelijken

Meer weten? vul even de OranjeVM Vermogensscan in
Klik hier voor de Online Gratis VermogensScan

Please sent us an e-mail…

 

 

Doe de gratis vermogensscan:

[contact-form-7 id="79" title="Doe de gratis vermogensscan"]

Ja, ik wil meer informatie over de huidige Venture Capital projecten

[contact-form-7 id="425" title="Venturecapital"]

JA, ik wil meer informatie over de huidige Informal Investing projecten

[contact-form-7 id="425" title="Venturecapital"]

© Copyright oranjevm.nl. All rights Reserved