Archief

Big Five van opkomende markten

Les één: vraag emerging market-zwaargewicht Thomas Gerhardt niet naar zijn favoriete beleggingsregio. De fondsbeheerder van Edmond de Rothschild Asset Management grijpt die vraag meteen aan om de visie van zijn fonds duidelijk neer te zetten.

“Ik ben geen grote fan van de regionale aanpak. Het kiezen van de juiste thema’s en sectoren is veel belangrijker. Zwart-wit gesteld, als je negatief bent over de olieprijs kun je Oost-Europa meteen vergeten.” En voor de combinatie technologie en Taiwan geldt precies hetzelfde.

Gerhardt geeft het toe, de beleggers die bij zijn fonds aankloppen zijn beleggers die de groei van opkomende markten in hun portefeuille willen vangen. De vraag die de Duitse fondsbeheerder zichzelf stelt is anders. Hoe krijg je als belegger toegang tot die groei? In de eerste plaats betekent dat het vermijden van sectoren waar de groei al uit is.

“De mobieletelefoonpenetratie in opkomende markten is al enorm hoog, de rek is er daar wel uit. Voor mij geen China Mobile.” China is sowieso het ultieme voorbeeld dat economische groei van een land niet altijd tot uitdrukking komt in de bedrijfswinsten – en daarmee de aandelenkoersen.

“De Chinese economische groei is fenomenaal. De Chinese bedrijfswinsten zijn nauwelijks toegenomen. En de aandelenkoersen nog minder.” Gerhardt heeft voor zijn fonds, EdR Global Emerging, vijf thema’s geselecteerd die structureel spelen in opkomende markten en aan de hand waarvan hij zijn portefeuille heeft opgebouwd:
1. Toenemende consumptie “De groeiende middenklasse leidt over de hele linie van opkomende markten tot een toenemende binnenlandse consumptie – daarmee vertel ik niets nieuws. Maar om een interessante markt te zijn, moet voldaan worden aan drie criteria: een grote bevolking, een gunstige demografische opbouw en welvaart.” Het EdR Global Emerging fonds focust dan ook vooral op landen als India, Indonesië, Thailand en Brazilië. Gerhardt zoekt daarbij naar marktleiders en, liever nog, potentiële marktleiders. “Wie wordt de Nestlé van India of de Wal-Mart van Indonesië?”

2. Infrastructuur Infrastructuur is een veel moeilijker thema, omdat het sterk beïnvloed wordt door de economische cyclus en, bijvoorbeeld, het Vijf Jaren Plan in China. Gerhardt: “In China moet je elke vijf jaar meebewegen met de politieke focus. De ene keer gaan ze vijf jaar lang wegen bouwen, de andere keer vijf jaar lang vliegvelden.” India, waar infrastructuur ronduit een drama is, staat ook prominent op de radar van het fonds. “Ze hebben geleerd van het verleden. Je ziet dat infrastructuurinvesteringen nu al een aantal jaar achter elkaar toenemen. Dat is een goede trend. Er is daar een tekort aan alles op dit gebied.” En Brazilië natuurlijk. Daar blijft de infrastructuur ook achter op de economische groei. Maar met het wereldkampioenschap voetbal in 2014 en de Olympische Spelen in 2016 liggen er nu strakke deadlines die tot spoed manen en tot discipline dwingen. “Het is een cyclische sector, maar je hebt ook te maken met een keten aan bedrijven, van cement- en staalbedrijven tot bouwondernemingen tot uiteindelijk de exploitanten van spoorwegen of vliegvelden. Een complicerende factor is nog de hoge correlatie met de rente.”

3. Ontwikkeling van financiële markten “Wij beleggen nog steeds in banken.” Gerhardt introduceert het derde thema met een kwinkslag. “De TIER 1- en 2- ratio’s van banken in opkomende markten liggen veel hoger, balansen zijn solide. En ze hebben nog steeds te maken met de groei van consumentenkrediet, in tegenstelling tot banken in, bijvoorbeeld, Duitsland waar die groei nul is.” Gerhardt mijdt wel banken in landen als China, die vooral instrumenten zijn om de economie te sturen. Maar verzekeraars (levensverzekeraars en schadeverzekeraars) en aandelenbeurzen behoren ook tot het palet aan spelers die in opkomende markten bijdragen aan de opbouw van het financiële systeem en interessante beleggingen zijn.

4. Energie en grondstoffen De toenemende vraag naar energie en grondstoffen is een inkoppertje, natuurlijk. Maar het wordt er niet makkelijker op. Gerhardt: “Het is een asset class op zichzelf geworden en dat zorgt ervoor dat de prijzen niet langer aanbodgedreven zijn, maar er veel speculatie in zit. Daardoor zijn die markten veel volatieler geworden. Je ziet dat de markten last hebben van overshooting – naar twee kanten. De enige manier om daar goed mee om te gaan is om contrair te handelen zodra de overdrijving groot is. Ik ben nu groot commodities aan het kopen.” Daarbij mijdt Gerhardt de grote oliemaatschappijen die te kampen hebben met dalende reserves en teruglopende productie. Op de oil service-sector is Gerhard super bullish.“Alle nieuwe olievelden zitten in diepzee. Boorplatforms zijn verouderd en er gelden sinds het BP-drama strengere veiligheidseisen. Dat leidt tot een enorme investeringsslag.” Daar komt nog bij dat de Oil Majors alleen maar lijken te kunnen overleven door hun berg cash stuk te slaan en deze servicebedrijven over te nemen.

5. Technologie Technologie, ten slotte, is een puur Aziatisch thema. Samsung is daarvan het beste voorbeeld, en meteen ook het zwaarst wegende aandeel in het fonds. “Duitse en Japanse bedrijven domineerden vroeger de markt voor televisies, maar zijn helemaal weggevaagd. Samsung is wereldwijd marktleider op alle drie haar speelvelden: flatscreens, semi-conductors en smartphones.” De copy cats uit Korea leveren zelfs 80% van de processors van de Apple-producten. En waren ze vroeger vooral leveranciers van componenten, ze leren ook het designtrucje razendsnel. De vraag is of hun markten niet ook verzadigd beginnen te raken – een vraag die Gerhardt zelf ook stelde. “Maar ze zitten bomvol ideeën voor nieuwe toepassingen. Je smartphone als credit card of als autosleutel. Volop innovatieve ideeën om de Galaxy 5, 6 en 7 tot een must buy te maken.”

Blijft de vraag of indirect beleggen in opkomende markten niet een net zo slim idee is. Wel de exposure, maar niet die extra volatiliteit die de beurzen van opkomende markten regelmatig geselt. “Ja”, beaamt Gerhardt volmondig, “dat is een hele goede optie”. En volgens het mandaat heeft Gerhardt daar ook enige ruimte toe. “Maar (een deel van) onze klanten willen gewoon dat een opkomendemarktenfonds in opkomende markten belegt.” Om toch iets van die optie mee te pikken zitten er in het fonds wel een aantal westerse bedrijven (Prada, Samsonite), maar dan via een notering in Hongkong.

BRON www.iexprofs.nl Thomas Gerhardt

Vermogensbeheer vergelijken

Meer weten? vul even de OranjeVM VermogensScan in
Klik hier voor de Online Gratis VermogensScan

Please sent us an e-mail…

 

 

Doe de gratis vermogensscan:

[contact-form-7 id="79" title="Doe de gratis vermogensscan"]

Ja, ik wil meer informatie over de huidige Venture Capital projecten

[contact-form-7 id="425" title="Venturecapital"]

JA, ik wil meer informatie over de huidige Informal Investing projecten

[contact-form-7 id="425" title="Venturecapital"]

© Copyright oranjevm.nl. All rights Reserved