China op weg naar harde landing
De groei zakte in het tweede kwartaal tot 7,1%. De autoriteiten zijn echter niet in actie gekomen met nieuwe maatregelen om de groei weer aan te jagen. Jaren achtereen was de officiële groeidoelstelling 8% per jaar. De realiteit was echter ruim 10%. De huidige officiële prognose gaat uit van een jaarlijkse groei van 7,5%.
Dit percentage is het laagste sinds midden jaren negentig. ING heeft overigens goede hoop dat, nu China het wat rustiger aandoet, er volgend jaar weer ruimte is voor een impuls. Over Europa schrijft ING dat de financiële wereld enthousiast gereageerd heeft op de recente besluiten van de ECB, dat het nu aankomt op de medewerking van de zuidelijke landen, en dat Europa ondertussen wegzakt in een recessie.
Een renteverlaging van de ECB sluit ING niet uit. ING constateert wel dat de Europese Centrale Bank er alles aan gelegen is om de euro te redden, maar dat de bank anderzijds de euro ook weer niet al te sterk wil laten worden. Volgens ING kan de euro wel iets aan kracht winnen, maar het Europese probleem, de zwakke economie en de kans op een monetaire verruiming leggen wel druk op de euro.
De laatste gegevens over de Amerikaanse arbeidsmarkt sterken de verwachtingen in de markt dat de Federal Reserve nieuwe verruimende maatregelen zal nemen. Het Verenigd Koninkrijk onderscheidt zich van de rest van Europa met een naar verwachting keurige economische groei in het derde kwartaal.
De groei zal overigens daarna matig zijn. Japan ontkomt volgens ING, zoals veel landen en regio’s, niet aan stimulering. Ook daar staat de economische bedrijvigheid op een laag pitje, ligt de arbeidsmarkt er zwak bij en de deflatie neemt er toe.
BRON beleggersbelangen.nl
Vermogensbeheer vergelijken
Meer weten? vul even de OranjeVM VermogensScan in
Klik hier voor de Online Gratis VermogensScan