Archief

De Fed gaat hypotheekeffecten opkopen

De Federal Reserve gaat vanaf nu maandelijks hypotheekeffecten opkopen ter waarde van veertig miljard dollar, omdat de Amerikaanse economie nog te zwak is om de hoge werkloosheid te verlagen.

De Amerikaanse centrale bank blijft dit voor onbepaalde tijd doen, althans totdat de werkgelegenheidscijfers aantrekken. Dat meldt persbureau AP. De Fed verlengde ook beleid om de korte termijn-rentes tot midden 2015 laag te houden.

Maatregelen moeten economie stimuleren

Beide stappen van de Fed werden na een twee dagen durend beraad aangekondigd. De grootschalige aankoop van hypotheekeffecten moeten de lange termijn-rente verlagen om zo het lenen en consumeren van de Amerikaanse burger te stimuleren. Fed-voorzitter Ben Bernanke liet eind augustus al weten dat de bank meer moest doen om te voorkomen dat er “structurele schade” aangericht wordt “aan de Amerikaanse economie”.

In afwachting van het besluit van de Fed daalde de dollar in waarde en bleef kwam niet meer terug op zijn eerdere niveau. De aandeelbeurzen reageerden daarentegen wel positief, zo steeg de Dow Jones met 35 punten vergeleken met gisteren.

Critici: Fed maatregelen hebben geen effect

De centrale bank heeft sinds de start van de financiële crisis in 2008 al meer dan twee biljoen aan staatsobligaties en hypothecaire waardepapieren opgekocht. Volgens sceptici zal het besluit van de Fed weinig uithalen, de rentes zijn al historisch laag en zij waarschuwen voor grotere inflatie doordat de Fed voor de aankoop van deze schuldenpapieren geld bij moet drukken. Volgens Bernanke tonen diverse studies aan dat de maatregelen van de Fed wel degelijk effect hebben, en tot dusver tenminste twee miljoen banen hebben gegenereerd.

BRON. NRC.nl

Vermogensbeheer vergelijken

Meer weten? vul even de OranjeVM VermogensScan in
Klik hier voor de Online Gratis VermogensScan

Please sent us an e-mail…

 

 

Doe de gratis vermogensscan:

[contact-form-7 id="79" title="Doe de gratis vermogensscan"]

Ja, ik wil meer informatie over de huidige Venture Capital projecten

[contact-form-7 id="425" title="Venturecapital"]

JA, ik wil meer informatie over de huidige Informal Investing projecten

[contact-form-7 id="425" title="Venturecapital"]

© Copyright oranjevm.nl. All rights Reserved