Archief

Economische wereldcrisis komt nog…..

Landen zijn nog niet begonnen met het afbouwen van hun torenhoge schulden en dus is de economische wereldcrisis nog niet begonnen.

Dit is een van de vijf voorspellingen van Jamil Baz, hoofdstrateeg van GLG Partners, onderdeel van het beursgenoteerde Man Group. ‘Je zou denken dat door de recente deleveraging de schuldenratio’s hard omlaag gekomen zijn. Echter, na de financiële maalstroom van de afgelopen vijf jaar is de schuld opgelopen tot een gewogen gemiddelde van 381 procent in juni 2007 naar 417 procent van het bruto nationaal product nu in de elf economieën die het scherpst door de markt gevolgd worden.’
In Canada, Duitsland, Griekenland, Frankrijk, Ierland, Italië, Japan, Spanje, Portugal, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten is de verhouding tussen de totale schuld en de BBP nu hoger dan in 2007.

Warm-up
Alle problemen van de afgelopen paar jaar noemt Baz dan ook slechts een ‘warm-up act’ voor de grote crisis die nog zal komen.
De tweede voorspelling die de strateeg voor beleggers in petto heeft is dat het minimaal vijftien jaar zal duren voordat de schulden zijn gereduceerd tot gezonde niveau’s. ‘Dit is omdat de schuldenniveau’s in de meeste landen moeten worden verlaagd met 150 procent van het BBP. De geschiedenis suggereert dat je schuld niet met meer dan tien procentpunten per jaar kunt reduceren zonder grote sociale en politieke onrust te veroorzaken.’

Impact enorm Als de met schulden overladen landen dan eindelijk beginnen met het verlagen van hun schulden zal de economische impact enorm zijn, luidt zijn derde voorspelling. Baz wijst op het IMF dat heeft berekend dat het twee dollar van het BBP kost voor elke dollar waarmee het tekort wordt verminderd. Deze multiplier is tot vier maal hoger dan voor 2008.
De vierde voorspelling luidt dat risicovolle beleggingen voor een lange periode slecht zullen presteren. Baz: ‘De hoogte van bedrijfswinsten is sterk gecorreleerd aan veranderingen in leverage: verminder schulden naar een betekenisvol niveau en de winstgevendheid zal dalen. Huidige waarderingsniveau’s op de aandelenmarkten zijn daarom onhoudbaar op de middellange termijn.’

Magic bullet De laatste voorspelling van Baz is dat er geen ‘magic bullet’ bestaat om de crisis te bestrijden. Zelfs inflatie – lang beschouwd als de achterdeuroplossing voor schuldreductie – zal niet helpen.
In welke beleggingscategorie nu te beleggen als deze voorspellingen uitkomen? Obligaties van solvabele overheden en bedrijven zouden het goed moeten doen in een deflationair klimaat waar rentes langer laag worden gehouden, aandelen zullen nieuwe dieptes bereiken en valuta van ‘highly leveraged, growth-sensitive‘ markten zouden volgens de strateeg moeten worden verkocht.

BRON www.fondsnieuws.nl

Vermogensbeheer vergelijken

Meer weten? vul even de OranjeVM VermogensScan in
Klik hier voor de Online Gratis VermogensScan

Please sent us an e-mail…

 

 

Doe de gratis vermogensscan:

[contact-form-7 id="79" title="Doe de gratis vermogensscan"]

Ja, ik wil meer informatie over de huidige Venture Capital projecten

[contact-form-7 id="425" title="Venturecapital"]

JA, ik wil meer informatie over de huidige Informal Investing projecten

[contact-form-7 id="425" title="Venturecapital"]

© Copyright oranjevm.nl. All rights Reserved