Inflatie als allesreiniger
Het financiële systeem dreigt te bezwijken onder schulden. De paniek rondom de euro gooide een schepje bovenop de kredietcrisis. Europa zoekt tevergeefs naar oplossingen. Niet erg, want uiteindelijk staat een allesreiniger paraat. Overheden zitten tot over hun nek in de schulden. Griekenland is bijzaak. Het gaat om Japan, de VS, het VK en de Europese Unie. Naast de schulden, doemt het veel grotere probleem van de vergrijzing. Een afnemend aantal werkende belastingbetalers zal exponentieel hogere zorgkosten moeten dragen, tenzij de groeiende groep gepensioneerden drastisch wil/kan interen op haar vermogen. In de VS bedragen de toekomstige zorgverplichtingen een veelvoud van de schulden. Dekkingstekorten bij Nederlandse pensioenfondsen baren ons (terecht) zorgen, waarbij de situatie in veel andere landen veel ernstiger is. De kwaliteit van de balansen van banken, ook die van centrale banken, is zorgelijk. Veel banken bekijken angstvallig de aanhoudende zwakte in vastgoed.
Pleisters op tumoren
Gedwongen door de eurocrisis, accepteert de Europese Centrale Bank steeds dubieuzer onderpand bij het verstrekken van geld. De Amerikaanse evenknie Fed zucht nog steeds onder de nasleep van de kredietcrisis en probeert de economie op gang te houden met verregaande monetaire trucjes. De schuldencrisis van de diverse landen is geëscaleerd doordat centrale banken en overheden de ellende van gewone banken overnamen. Pure noodzaak, om een onmiddellijke implosie van het financiële systeem te voorkomen.
Voorzichtigheid geboden
Consumenten in vooral de VS zijn overladen met schulden. Niet eerst sparen, maar onmiddellijke bevrediging van materiële behoeftes. Consumenten in de westerse wereld zullen echter voorzichtiger (moeten) worden, gezien de slechte economische vooruitzichten en risico op werkeloosheid. Veel bedrijven hebben schulden gereduceerd en financiering veiliggesteld, maar zullen lijden onder afnemend consumentenvertrouwen. Ook beleggers schakelen terug en eisen meer rendement alvorens in het diepe te springen.
Irreële oplossingen
Alle oplossingen voor de schuldencrisis doen pijn, dus electoraal impopulair. In een ideale wereld waren overheden, bedrijven en consumenten alleen schulden aangegaan indien ze extra rendement opleveren voor het gelopen risico. Of bij een tijdelijke noodsituatie. Helaas lijken de op kapitalisme gedreven democratieën de laatste decennia te leven bij gratie van schulden. Kiezers zoet houden met dure cadeautjes. Spaarders en beleggers met onhoudbare beloftes, hoge rentes en dividenden. De EU zoekt oplossingen via een versnelling van een integratie. Sterke landen steunen de zwakke. Samen staan we garant voor elkanders schulden. En tekortkomingen. Morele bezwaren uit Nederlandse hoek zijn begrijpelijk, hoewel ook wij meer lenen dan goed voor ons is. De zieke steunt de terminale patiënt in Europa.
Inflatie lost alles op
Wanneer ook de Europese versmelting faalt, is er gelukkig geen man overboord. Inflatie zal als allesreiniger uit de kast rollen. Overheden profiteren meteen van inflatie. De staatsschuld zal in reële termen minder relevant worden. Belastingopbrengsten zullen hopelijk meestijgen met de inflatie. Hetzelfde geldt voor bedrijven met veel schuld, zolang hun prijzen conform de inflatie stijgen en ze evenveel producten slijten. Consumenten met veel schuld profiteren ook van de allesreiniger. Zeker als de schuld bestaat uit een hypotheek met een rente die voor vele jaren is vastgezet. Wel nog even de baan behouden. En hopen op een inflatiegecorrigeerde salaris, netto natuurlijk.
Sparende sukkels
Geen oplossing zonder pijn of weldoeners. Spaarders en obligatiehouders zijn voor de hand liggende sukkels die het gelag betalen voor het wondermiddel. Zelfs profiteurs zullen niet ongeschonden uit de strijd komen. Want het gebruik van inflatie als laatste redmiddel is vooral effectief voor de korte termijn. Wanneer spaarders, bedrijven en beleggers vrezen dat dit paardenmiddel ook in de toekomst zou kunnen worden ingezet, wordt het aangaan van nieuwe schulden alleen maar aantrekkelijker. Dankzij stijgende rentes en verder oplopende inflatie is meteen het zaadje geplant voor de volgende crisis.
BRON: www.z24.nl Errol Keyner
Vermogensbeheer vergelijken
Meer weten? vul even de OranjeVM VermogensScan in
Klik hier voor de Online Gratis VermogensScan