Archief

2013 in Eurozone

De eurozone blijft ook volgend jaar in recessie. Dat verwacht Goldman Sachs. De zakenbank verwacht dat zowel nationale overheden als de private sector zullen doorgaan met bezuinigen, omdat de balanstekorten nog lang niet zijn weggewerkt.
In juni verwachtte Goldman nog een groei van 0,4 procent in de eurozone. De zakenbank heeft dat bijgesteld naar een krimp van 0,2 procent. Het IMF en de Europese Commissie gaan er vooralsnog vanuit dat de eurozone als geheel volgend jaar niet meer krimpt. Het IMF gaat zelfs uit van een groei van 0,9 procent.

Lagere groei Duitsland
Goldman gaat niet alleen uit van een lagere groei in Frankrijk en de zuidelijke eurolanden. Ook Duitsland zou volgend jaar minder snel groeien, met 0,8 in plaats van 1,5 procent.
Volgens Goldman komt dat vooral door onzekerheid over de ontwikkeling van de wereldeconomie, waardoor investeringen worden uitgesteld. Frankrijk komt uit op nulgroei in plaats van een expansie van 0.9 procent.
Vanaf 2014 zou de groei daar overigens weer moeten aantrekken. In 2015 ziet Goldman Duitsland weer op een groei van meer dan 2 procent uitkomen. Frankrijk groeit dan met 1,2 procent.
Goldman gaat er daarbij vanuit dat de Franse regering niet echt werk maakt van structurele hervormingen. ‘Toch verwachten we daar geen recessie als in Spanje en Italië, omdat de overheidssector in Frankrijk zo groot is.’

Spanje verder in slop
Voor Spanje ziet Goldman nog nauwelijks licht aan het eind van de tunnel. De recessie daar zou zich volgend jaar verder verdiepen, met een daling van het bbp van 1,7 procent. Ter vergelijking: de Europese Commissie gaat vooralsnog uit van een krimp van 0,3 procent. Ook in 2014 zou de Spaanse economie nog krimpen.
Over Italië zijn de economen iets positiever. ‘Daar zijn ze eerder en voortvarender begonnen met bezuinigingen. In Spanje werkt het grootste deel van de bezuinigingen pas volgend jaar door.’
Ook moet Spanje volgens Goldman harder werken aan het verbeteren van zijn concurrentiepositie. Zo zou het land een einde moeten maken aan automatische salarisindexatie, die in tegenstelling tot Italië in Spanje nog heel gewoon is.

Bron www.fondsnieuws.nl

Vermogensbeheer vergelijken

Meer weten? vul even de OranjeVM Vermogensscan in
Klik hier voor de Online Gratis VermogensScan

Please sent us an e-mail…

 

 

Doe de gratis vermogensscan:

[contact-form-7 id="79" title="Doe de gratis vermogensscan"]

Ja, ik wil meer informatie over de huidige Venture Capital projecten

[contact-form-7 id="425" title="Venturecapital"]

JA, ik wil meer informatie over de huidige Informal Investing projecten

[contact-form-7 id="425" title="Venturecapital"]

© Copyright oranjevm.nl. All rights Reserved