Archief

OranjeVM over geldstromen

Waarom zijn geldstromen interessant?
Simon Ringrose zegt dat geldstromen erom vragen gemeten te worden en dat er in elke markt een duidelijk verband is tussen vraag en aanbod. Naast onderzoek naar gemiddelde en totale geldstromen maakt EPFR ook onderscheid tussen de soorten beleggers. Zo is het mogelijk om te zien welke specifieke investeerders zorgen voor deze geldstromen. Een onderscheid kan bijvoorbeeld gemaakt worden tussen binnenlandse en buitenlandse beleggers. Zo wordt duidelijk wie er precies verantwoordelijk is voor de geldstromen. Adam Longenecker voegt toe dat met deze informatie indicatoren gemaakt kunnen worden die een voorspellende waarde hebben. Ook kunnen bepaalde bestaande strategieën gebruikmaken van deze vorm van sentiment, zolang EPFR naast informatie over allocatie blijft onderzoeken waar investeerders zich bevinden op regionaal en sector niveau. ‘If investors are overweighting a particular region or sector and we are seeing outflows, this can often be complementary to each other.’

Hoe moet je geldstromen interpreteren?
De meest voorspellende waarde heeft het om te kijken naar geldstromen in verschillende gebieden en om deze dan te vergelijken, vertelt Ringrose. Dit is interessanter dan te weten dat geldstromen richting Brazilië groter zijn dan gisteren. Als ook bekend is waar dit geld vandaan komt, dan heeft het meer waarde. ‘The information we found to be most predictive, is to look at fund flows at a cross-sectional basis.’ De data kan gecombineerd worden met bijvoorbeeld een momentum strategie. De data wordt het meest gebruikt om een indicator te vormen of als sentiment of momentum factor in een bepaalde markt.

Hoe geldstromen combineren met een investeringsproces?
‘We vinden dat fondsstromen aanvullend zijn aan ieder model dat momentum of beleggerssemtiment gebruikt als een factor’, zegt Longenecker vanuit een kwantitatief oogpunt. De data kan gecombineerd worden met elke strategie die momentum of investeerderssentiment gebruikt. Als voorbeeld komen twee strategieën op tafel die samen nog krachtiger zijn. De eerste strategie is een strategie die een bepaald land selecteert op basis van price-to-book en price-to-earning ratio’s en de tweede is alleen gebaseerd op geldstromen. Beiden strategieën presteerden beter als de strategieën gecombineerd werden en leidden tot significant hogere rendementen.

Geldstromen en fund flows research?
EPFR heeft als kernactiviteit de analyse van fondsstromen en -data. Door deze specialisatie is de focus erg gedetailleerd en gaat EPFR dieper in op waar de geldstromen vandaan komen en wie hiervoor verantwoordelijk zijn. Andere aanbieders stoppen op het moment dat ze gemiddeldes of totale geldstromen hebben, en combineren dit ook nog eens met veel andere zaken. Voor EPFR zijn geldstromen de hoofdzaak en wordt er veel meer extra onderzoek gedaan om meer gedetailleerde informatie over deze geldstromen bloot te leggen. Een ander verschil is dat EPFR werkt met wereldwijde fondsdata van en niet alleen met data van klanten. Hierdoor is de database transparant en controleerbaar.

Wat zijn recente ontwikkelingen met data over fondsstromen?
Ringrose geeft aan dat EPFR veel werk zal blijven doen op het gebied van allocatie en EPFR blijft communiceren waarom de aangeboden data van waarde is in investeringsprocessen. Er zijn al globale sector-strategieën en strategieën die een land selecteren. ‘We gaan intensiever kijken naar kruis asset signalen en valutasignalen, maar ook zal EPFR de dekking vergroten in bijvoorbeeld Japan en andere gebieden.’Longenecker geeft aan dat in het verleden veel onderzoek erg gebaseerd was op cijfers, maar nu zal het onderzoek meer discreet gemaakt worden voor klanten. ‘De data moet goed te gebruiken zijn en de klanten moeten weten hoe dit moet. Er is al een wekelijks product geïntroduceerd. Het laat zien hoe strategieën aangepast worden en op welke trends actie gezet kan worden. Historisch gezien was EPFR-data erg kwantitatief gedreven. In de toekomst zal er ook een meer discretionaire benadering van onze research beschikbaar komen.’ Voor zover yen-geldstromen gaan, is sinds maart 2013 een patroon zichtbaar van de repatriëring van geld dat switcht naar de Japan aandelen- en geldmarktfondsen. Hoewel de beleggingswereld heeft geanticipeerd op een beweging van Japanse beleggers richting buitenlandse markten met het oog op zwakke valuta zwakte en de lage renteopbrengsten, het moet nog gebeuren. Er zijn bescheiden yen-stromen richting Canada-aandelenfondsen en wereldwijde vastgoedfondsen, maar het echte verhaal is de ‘home bias’ van Japanse investeerders, zegt Longenecker.

Vermogensbeheer vergelijken

Meer weten? vul even de OranjeVM VermogensScan in
Klik hier voor de Online Gratis VermogensScan

Please sent us an e-mail…

 

 

Doe de gratis vermogensscan:

[contact-form-7 id="79" title="Doe de gratis vermogensscan"]

Ja, ik wil meer informatie over de huidige Venture Capital projecten

[contact-form-7 id="425" title="Venturecapital"]

JA, ik wil meer informatie over de huidige Informal Investing projecten

[contact-form-7 id="425" title="Venturecapital"]

© Copyright oranjevm.nl. All rights Reserved