Archief

‘Provisieverbod: Start van nieuwe wereld’

‘De afschaffing van het provisiemodel voor beleggingsdiensten is de start van een nieuwe wereld. Voor ons betekent dat dat we in een zo hoog mogelijk tempo nieuwe initiatieven zullen starten om onze klanten nieuwe diensten aan te bieden.’

Dat zegt Frans van Lanschot, de topman van ABN Amro MeesPierson, in een gesprek met Fondsnieuws. ‘We hebben vaak de neiging om te denken dat het inspelen op zo’n verbod het einde van een groot project is, maar het is vaak het begin van een nieuwe ontwikkeling.’Volgens Van Lanschot wordt er in de publieke opinie op dit moment veel accent gelegd op de kosten, maar ‘waar wij vooral ook op gespitst zijn dat is dat we de kwaliteit van de private bank in Nederland in stand willen houden’.
Hij stelt dat private banking een prijskaartje heeft. ‘Maar het gaat ook om mensen met grote vermogens, waar ze hun hele leven voor gewerkt hebben die hebben recht op een optimale dienstverlening.’

Specialismen
Van Lanschot zegt dat men bij ABN Amro MeesPierson bezig is klanten langs de lijn van segmenten te definiëren. ‘Het voordeel daarvan is dat wij specialismen kunnen ontwikkelen onder onze adviseurs, die zo een slag dieper kunnen gaan.’
Als voorbeeld noemt hij directeuren-grootaandeelhouders, maar ook mensen die grote vermogens hebben geërfd of gaan vererven. Een andere groeiontwikkeling ziet hij in bestuurders bij grote beursgenoteerde bedrijven of partners van advocatenkantoren die met compliance issues te maken hebben.

Nieuwe tarieven
Het gesprek met Van Lanschot komt op het moment dat ABN Amro MeesPierson zijn nieuwe tarieven voor beleggingsadvies aan private bankingklanten bekend heeft gemaakt. Vanaf 1 april maakt het provisiemodel plaats voor een adviesfeemodel, waarbij klanten gefaseerd overgaan naar de nieuwe prijsstelling. Dat gebeurt op basis van individuele gesprekken.

Niet-actieve beleggers
Voor de niet-actieve beleggers gaat de adviesfee naar 0,73 procent van het beheerd vermogen, plus de transactiekosten. Deze mensen kunnen ook kiezen voor een all-in tarief dat 19 basispunten duurder is. Voor actieve beleggers gaat de fee naar 91 basispunten, plus transactiekosten of een all-in tarief. Per saldo gaan de totale kosten, inclusief de managementfee die een belegger nu voor beleggingsfondsen betaalt, wat omhoog. De transactiekosten gaan daarentegen wel omlaag van 0,65 naar 0,2 procent. Daarvoor wordt de dienstverlening uitgebreid.

Vermogensbeheerklanten
Vorig jaar is ABN Amro MeesPierson al overgegaan op een nieuw model voor vermogensbeheerklanten.
‘Daar hebben we een geweldige instroom gezien. Dat heeft niet zozeer met kosten van advies te maken, maar met het feit dat klanten onzeker zijn over hun beleggingen en zeggen “doen jullie het maar voor ons”.‘ Van Lanschot stelt dat beleggingsadvies voor de bank en de klanten belangrijk blijft. ‘Het gaat om een grote groep klanten die voorlopig zelf wil blijven beslissen.’ Hij zegt dat adviesklanten meer diensten zullen worden aangeboden via internet. In totaal heeft ABN Amro MeesPierson 30.000 private bankingklanten. De bank is onbetwist marktleider in Nederland.

Bron www.fondsnieuws.nl

Please sent us an e-mail…

 

 

Doe de gratis vermogensscan:

[contact-form-7 id="79" title="Doe de gratis vermogensscan"]

Ja, ik wil meer informatie over de huidige Venture Capital projecten

[contact-form-7 id="425" title="Venturecapital"]

JA, ik wil meer informatie over de huidige Informal Investing projecten

[contact-form-7 id="425" title="Venturecapital"]

© Copyright oranjevm.nl. All rights Reserved