Archief

rente

De stijging van de aandelenbeurs wordt bepaald door de koers-winstverhouding, de beweeglijkheid van aandelenkoersen en de groei van de winsten. De lange rente wordt bepaald door de korte rente, de beweeglijkheid van de rentetarieven en de langetermijn-groei. De pratende hoofden van diverse financiële nieuwszenders in de Verenigde Staten zijn in rep en roer over de stijging van de lange rente. De lange rente is gestegen van 1,6 naar 2,2 procent en dat betekent onrust. De beweeglijkheid van de rente neemt weer toe. Maandenlang was de rente platgeslagen door het onconventionele beleid van de Fed. Deze kocht naar hartelust obligaties om de lange termijn rente laag te houden. En zo lang de werkloosheid in de Verenigde Staten nog boven 6,5 procent is, blijft dat zo. Dat is de belofte, maar nu heeft een Fed-official gezegd dat verwacht mag worden dat de werkloosheid aan het einde van jaar niet meer dan 6,5 procent zal bedragen. Dat betekent dus dat het onconventionele beleid ten einde komt. Hetzelfde onconventionele beleid dat de beweeglijkheid van de rente zo lang laag gehouden heeft.

Groei
En de Verenigde Staten tonen, in tegenstelling tot Europa, weer tekenen van groei. De huizenmarkt herstelt, het consumentenvertrouwen neemt toe, de stijgende aandelenbeurzen betekenen dat de welvaart weer stijgt en groeiende consumentenbestedingen geven ook een steun in de rug aan de kapitaalinvesteringen.En ondanks de besparingen van de overheid neemt de onderliggende groei dus toe. Daarom ook die hogere rente. Op den duur zal de lange rente stijgen, maar of dit het begin is, hangt vooral af van het monetaire beleid van de Fed.

De aandelenbeurs
Over de periode 2010 tot en met 2012 stegen de koersen vanwege de goede onderliggende winstontwikkeling. Na de recessie van 2008-2009 volgde een scherp herstel van de economische groei in 2010 en de jaren erna. Ondernemingen boekten omzetgroei, marges verbeterden en kapitaalinvesteringen waren beperkt zodat veel winst bij aandeelhouders terecht kwam in de vorm van hogere dividenden. In 2013 is het beeld anders. De beurzen stijgen nog steeds maar dat komt omdat de waardering, de koers-winstverhouding stijgt. De winsten maken een moeilijke tijd door. De winstherzieningen van analisten zijn behoorlijk negatief: er zijn meer neerwaartse dan opwaartse bijstellingen. Dus niet de winsten, maar de hogere koers-winst verhouding is de motor van de koersen in 2013. Waarom stijgt de waardering? Ook dat heeft te maken met het monetaire beleid. Expansief monetair beleid verkleint de risico’s en verlaagt de beweeglijkheid van aandelen. Dit is terug te vinden in de VIX-index, een maatstaf die de verwachte toekomstige beweeglijkheid of volatiliteit reflecteert. Deze bereikte in 2013 een langjarig laagterecord.

Sleutel
De sleutel voor de waardering van beurzen en voor de rente ligt in het monetair beleid. Onze verwachting is dat monetaire autoriteiten er niet vanuit gaan dat de economie geheel op eigen benen kan staan. Het ruime beleid zal nog wel even aanhouden. Dat is goed nieuws voor de waardering van beurzen en de rente.

Geschreven door: Mark Glazener hij is manager van het Robeco-fonds van Robeco.
Bron www.fondsnieuws.nl

Vermogensbeheer vergelijken

Meer weten? vul even de OranjeVM VermogensScan in
Klik hier voor de Online Gratis VermogensScan

Please sent us an e-mail…

 

 

Doe de gratis vermogensscan:

[contact-form-7 id="79" title="Doe de gratis vermogensscan"]

Ja, ik wil meer informatie over de huidige Venture Capital projecten

[contact-form-7 id="425" title="Venturecapital"]

JA, ik wil meer informatie over de huidige Informal Investing projecten

[contact-form-7 id="425" title="Venturecapital"]

© Copyright oranjevm.nl. All rights Reserved