Archief

Spannende dagen

Spannende dagen op komst
AMSTERDAM – Vandaag zijn er een paar smaakmakers op komst, de ADP-cijfers over werkgelegenheid en de Bank of Canada. De aandelenmarkten stijgen naar historische niveaus, maar de week start pas echt als morgen de ECB en de Britse centrale bank met hun meldingen naar buiten komen. Vrijdag wordt het weer spannend, want dan komen de Amerikaanse werkgelegenheidscijfers naar buiten.

Gisteren was het grote nieuws natuurlijk het slot van de Dow Jones Industrial Index op een all time high van ruim 14.200 punten, waarmee het record van oktober 2007 nipt werd gebroken. De bredere S&P 500 staat bovendien nog maar iets meer dan 2% van de recordstand. En vandaag zien we de DAX door de weerstand exploderen en staat nu ook op het hoogste peil sinds 2007. Het is duidelijk dat het beleid van de Fed ( en de BoJ) om geld te drukken, de markt blijft stimuleren. Bovendien zou de drukpers aan kunnen blijven staan, zolang Bernanke geen signalen afgeeft dat er een einde aan komt. Maar ik blijf bij mijn heilige overtuiging dat dit spel van liquiditeit jagen ‘slecht zal eindigen’, zoals Stanley Druckenmiller, Soros’ legendarische handelaar, recentelijk heeft gezegd. Maar hoe lang kunnen we op deze voet verder gaan? Het is riskant daarnaar te raden, maar raden is het enige wat we op dit moment kunnen doen. Mijn best guess is dat we nog een paar weken zo verder kunnen gaan, misschien zelfs wel een paar maanden. Als we naar het beeld van de afgelopen drie jaar kijken, zou de rally in april of mei zou kunnen aflopen. En misschien wel iets eerder als te veel beleggers op het seizoenpatroon willen inspelen.
Maar hoe dan ook, met deze onhoudbare risiconiveaus betekent iedere tik omhoog dat de uiteindelijk volgende daling steeds venijniger wordt. Het meest interessante scenario is dat het eindigt, doordat de Fed gedwongen wordt op de rem te trappen en dat dit een enorme volatiliteit losmaakt net op het moment dat de Fed-voorzitter deze zomer (her)benoemd moet worden. (Het gerucht wil dat Bernanke niet wil).

Vooruit kijken
De aandacht zal gericht zijn op de arbeidscijfers van salarisverwerker ADP om half drie, hoewel we allemaal weten dat dit vooral als een voorspelling wordt gezien van de cijfers die vrijdag komen. Morgen krijgen we de BoE en de ECB. Volgens mij is het meest waarschijnlijk dat de BoE zich stil zal houden. Mogelijk zal dat de short posities in het Britse pond doen teruglopen. Als dat gebeurt is er de kans om het pond tegenover de Amerikaanse dollar te verkopen zodra de weerstand rond het gebied van 1,5225 wordt bereikt. En je zou zelfs euro’s tegenover het pond kunnen kopen, hoewel ik een voorkeur heb voor het eerste. De ECB is lastiger in te schatten. Het is rustig aan het front van de spread op overheidspapier. De Spaanse rente zakt weer naar 5% na vorige week 5,5% te hebben bereikt na de Italiaanse verkiezingen. In Italië zijn de tarieven sindsdien ook gezakt, maar die blijven wel op een hoger niveau. Wat kan de ECB brengen, behalve een renteverlaging? Het belangrijkste voor Draghi is om vertrouwen uit te stralen en te laten zien dat hij de zaak onder controle heeft. Op zich toont de euro zich verrassend veerkrachtig in het licht van het nieuws. De euro ten opzichte van het Zwitserse frank ziet er het interessantst uit, omdat die door de 1,2275 is gebroken en vandaag verder versterkt. De ECB zal morgen de bevestiging, of de afwijzing van deze ontwikkeling geven.

bron www.fd.nl
geschreven colum door John Hardy

Vermogensbeheer vergelijken

Meer weten? vul even de OranjeVM Vermogensscan in
Klik hier voor de Online Gratis VermogensScan

Please sent us an e-mail…

 

 

Doe de gratis vermogensscan:

[contact-form-7 id="79" title="Doe de gratis vermogensscan"]

Ja, ik wil meer informatie over de huidige Venture Capital projecten

[contact-form-7 id="425" title="Venturecapital"]

JA, ik wil meer informatie over de huidige Informal Investing projecten

[contact-form-7 id="425" title="Venturecapital"]

© Copyright oranjevm.nl. All rights Reserved