Archief

Sparen

De Duitse krant Frankfurter Algemeine Zeitung heeft uitgerekend dat spaarders wereldwijd 100 miljard Euro per jaar verliezen, doordat de rente op spaarrekeningen lager is dan de Inflatie. Een droevig cijfer. In een omgeving waarin centrale banken het landen mogelijk maken om flinke schulden op te bouwen, is er één partij die zeker niet profiteert: spaarders. De Fed als grootste vijand van de spaarder? Bernanke weet dat een lage rente er uiteindelijk voor zal zorgen dat geld zijn weg vindt naar meer riskante investeringen. Die investeringen kunnen er mogelijk voor zorgen dat de economie weer wat opleeft. Vooral het eerste deel van het plan lijkt nu te werken, een mooi voorbeeld daarvan is de aandelenmarkt. ‘There is no alternative’, het is een term die de laatste maanden steeds vaker valt wanneer wordt gesproken over beleggen in aandelen. Spaarders moeten wel met hun geld naar de aandelenmarkten, want anders verliest men elk jaar geld. Bedrijven met een mooi Dividendrendement en een stabiele fundering zijn favoriet en defensieve fondsen zijn dan ook een mooi alternatief. Als is er wel een factor die vaak voor het gemak vergeten wordt: de aandelenbeurzen moeten wel stijgen, of ongeveer gelijk blijven om er niet op achteruit te gaan.

Defensief of schuld? Want ook defensieve fondsen kennen risico’s en de waarde van de investering fluctueert meer dan wanneer het geld geparkeerd staat op een spaarrekening. Beurzen zijn dus volatiel, maar daarnaast heeft de instroom van geld (vooral in defensieve fondsen) er ook voor gezorgd dat de koersen flink zijn opgelopen. Men mag zich afvragen of de waarderingen nu niet iets té positief zijn. Nu ben ik zelf positief over de beurzen en zou ik elke dip aangrijpen om (bij) te kopen. Maar om al het spaargeld nu in defensieve fondsen te stoppen, lijkt me ook weer iets te veel van het goede. Zijn obligaties dan een mooi compromis? Schulden zijn iets riskanter dan de spaarrekening, maar daar staat vaak wel een wat hoger rendement tegenover. Er zijn ETF’s die inspelen op de Markit iBoxx indices, bijvoorbeeld de High Yield Bond. Dit zijn meer dan 200 bedrijfsobligaties (in Euro’s uitgegeven) met een Rating onder investment grade. Het grootste risico bij obligaties is op dit moment alleen wel dat de rente kan stijgen, al verschilt het risico hierop per Centrale bank. Zo zinspeelt de Fed op een afbouw, maar wordt in Europa juist gespeculeerd op extra stappen van de ECB.

Income funds: De spaarder heeft het nu dus moeilijk en als spaarders niet willen inleveren op hun spaargeld, dan resteren inderdaad maar een paar alternatieven: bedrijfsschulden en aandelen. Of fondsen en trackers. Zo bestaan er income funds, dat zijn veelal fondsen die aandelen kopen en daar bovenop calls gaan Schrijven. Een voorbeeld daarvan is het Diversified Equity Income Fund van Eaton (ETY). Daarnaast zijn er ook fondsen die spreiden in veel dividendaandelen, zoals de Vanguard High Dividend Yield Index Fund (VYM) en verschillende fondsen van Wisdom Tree. Er zijn dus alternatieven, maar dan moet er wel wat meer risico worden genomen. Dit risico kan dan weer wat worden beperkt door flink te gaan spreiden. ETF’s in bedrijfsobligaties en income funds kunnen dan prima gecombineerd worden. Het is wat meer werk en je neemt wat meer risico, maar dat lijkt mij geen excuus om jaarlijks in te leveren op het spaargeld.

Bron: MICHIEL RIETVELD; Michiel Rietveld is editorial manager bij www.Belegger.nl

Vermogensbeheer vergelijken

Meer weten? vul even de OranjeVM VermogensScan in
Klik hier voor de Online Gratis VermogensScan

Please sent us an e-mail…

 

 

Doe de gratis vermogensscan:

[contact-form-7 id="79" title="Doe de gratis vermogensscan"]

Ja, ik wil meer informatie over de huidige Venture Capital projecten

[contact-form-7 id="425" title="Venturecapital"]

JA, ik wil meer informatie over de huidige Informal Investing projecten

[contact-form-7 id="425" title="Venturecapital"]

© Copyright oranjevm.nl. All rights Reserved