Archief

Trustkantoren zien hun positie bedreigd

Nederlandse trustkantoren worden in hun concurrentiepositie bedreigd. Ze verliezen terrein aan Cyprus, Luxemburg en sinds kort ook Engeland.
Daar zijn internationale concerns goedkoper uit met de oprichting van zogenoemde brievenbusmaatschappijen.

Belastingverdragen met andere landen

‘We zijn de alleenheerschappij in de trustsector kwijt. Als we niet oppassen, moet Nederland ook operationele activiteiten van multinationals prijsgeven’, zegt André Nagelmaker, bestuurder van branchevereniging Holland Quaestor en directeur van trustfirma ANT.

Nederland is na de oorlog uitgegroeid tot een van de grootste financiële draaischijven ter wereld dankzij een veelheid aan belastingverdragen met andere landen. Dit maakt het voor internationale bedrijven aantrekkelijk hier een houdstermaatschappij op te richten om dubbele belastingheffing te vermijden. Via deze speciale vennootschappen, beheerd door trustkantoren, worden in- en uitgaande transacties afgewikkeld met een totale waarde van € 10.200 mrd, gemeten in 2010. Diverse juridische vehikels, waaronder die van Pepsi-Cola en Hewlett -Packard, hebben zich ontpopt tot grote operationele vestigingen.

‘We verliezen marktaandeel’

Maar door kopieergedrag van andere landen is Nederland zijn voorsprong aan het verliezen. Jaarlijks worden er 20.000 financieringsholdings op Cyprus opgericht. Ter vergelijking: Nederland telt in totaal 20.000 van zulke vennootschappen zonder verder te groeien. ‘We verliezen marktaandeel’, aldus Nagelmaker.

Het financiële voordeel van een vestiging in Nederland neemt af door de relatief hoge kosten. Internationale bedrijven die hun geldstromen via Nederland laten lopen, moeten hier ook tastbare activiteiten ontplooien. Ze geven daaraan invulling door een kantoor met bestuurders te openen. In Cyprus ligt de lat lager.

BRON FD.nl

Vermogensbeheer vergelijken

Meer weten? vul even de OranjeVM VermogensScan in
Klik hier voor de Online Gratis VermogensScan

Please sent us an e-mail…

 

 

Doe de gratis vermogensscan:

[contact-form-7 id="79" title="Doe de gratis vermogensscan"]

Ja, ik wil meer informatie over de huidige Venture Capital projecten

[contact-form-7 id="425" title="Venturecapital"]

JA, ik wil meer informatie over de huidige Informal Investing projecten

[contact-form-7 id="425" title="Venturecapital"]

© Copyright oranjevm.nl. All rights Reserved