Archief

Window Dressing & Portfolio Pumping

Naarmate het jaar vordert, wordt steeds duidelijker welke aandelen tot de winnaars behoren en welke niet. En omdat ze met de billen bloot moeten, smukken fondsbeheerders in de loop van het vierde kwartaal hun aandelenportefeuilles op.
De meeste fondsbeheerders moeten per eind december verantwoording afleggen en aangezien het jaareinde met rasse schreden nadert, kopen ze nog even snel de grootste stijgers bij en lozen ze hun missers. Ze verkopen hun slechte aandelen zodat ze er geen verantwoording moeten afleggen. Het schuiven met aandelenposities waarbij de slecht presterende aandelen eruit gaan en de goede nog snel even worden bijgekocht, staat bekend als window dressing. Het is een niet te onderschatten fenomeen. Omdat de aankopen vaak in grote volumes gebeuren, zorgt het bij de stijgers voor een opwaartse prijsdruk en blijven de beurskoersen van de verliezers verder onder druk staan.

Stijgers en dalers

Een blik op de koersontwikkeling in 2012 leert dat TNT Express onder de hoofdfondsen de grootste stijgers is. Bij de Midkappers valt die eer te beurt aan Brunel en bij de Smallcaps maakte LBi de grootste koersprong. Hoewel de koersontwikkeling van TNT Express en LBi aangewakkerd worden door overnames welke fondsbeheerder wil aan het einde van het jaar niet een mooie lijst voorleggen met aandelen als Arcadis, Nedap, Aegon, Vopak, Arseus, Acomo, ASML of Heineken die 25 procent of meer in een jaar gestegen zijn? Eigenlijk is de praktijk genuanceerder en subtieler. Het jaar is nog niet voorbij en er zijn ook aandelen die aan een stevige opmars bezig zijn, zoals Air France-KLM, Aperam, Philips, Akzo Nobel, ICT, ING, Nedap, Wolters Kluwer, Reed Elsevier, DocData of TomTom. In principe is Mediq de lijsttrekker, maar het lijkt erop dat de overname is kannen en kruiken is, waardoor de koers de komende weken nauwelijks van zijn plaats zal wijken.

De tien fondsen die dit jaar en in het derde kwartaal het sterkst gepresteerd hebben, zijn Nedap, Air France-KLM, Aperam, Aegon, Akzo Nobel, ICT, Philips, TomTom, Acomo en Reed Elsevier. Dit zijn de aandelen die in het vierde kwartaal nadrukkelijk in de gunst van fondsbeheerders zullen komen te staan.

Portfolio Pumping

Niet alleen window dressing is een geliefde techniek om het beleggingsresultaat er beter uit te laten zien. Er bestaat ook zoiets als portfolio pumping. Dit is het kunstmatig oppompen van beurskoersen om zo hogere rendementen te kunnen voorleggen.
De techniek is verboden, maar door op de goede momenten (in het laatste halfuur voor de slotbel) forse bestens kooporders te plaatsen, blijft de order niet onopgemerkt. Vooral als het een kooporder met een groot volume betreft, is de kans groot dat de markt er positief op zal reageren. In zijn agressiefste vorm plaatst de fondsbeheerder in de laatste vijf à tien minuten van het kwartaal een aantal bestens kooporder die aanzienlijk boven de markt liggen en ook al wordt er maar 1 aandeel verkocht, is met deze koersstijging zijn beleggingsportefeuille een stuk meer waard. Hoewel het niet mag, het is wel een techniek die aan het einde van het jaar wanneer de handel erg dun is extra winst oplevert.

BRON www.beleggersbelangen.nl

Vermogensbeheer vergelijken

Meer weten? vul even de OranjeVM VermogensScan in
Klik hier voor de Online Gratis VermogensScan

Please sent us an e-mail…

 

 

Doe de gratis vermogensscan:

[contact-form-7 id="79" title="Doe de gratis vermogensscan"]

Ja, ik wil meer informatie over de huidige Venture Capital projecten

[contact-form-7 id="425" title="Venturecapital"]

JA, ik wil meer informatie over de huidige Informal Investing projecten

[contact-form-7 id="425" title="Venturecapital"]

© Copyright oranjevm.nl. All rights Reserved